56-годишният Павел Йорданов от Дупница спаси Богоявленския кръст във водите на река Джерман

56-годишният Павел Йорданов спаси Богоявленския кръст в Дупница. Местният жител успя да се пребори в надпреварата по изваждането му от студените води на река Джерма. Под аплодисментите на стотици дупничани, в реката при Наковия мост  нагазиха около 40 мъже, юноши и деца. Павел Йорданов разказа, че участва в ритуала на шести път. „Помолих се за успех тази сутрин. Вярата и желанието да бъдат запазени българските традиции са това, което ме кара да влизам в студените води на Йордановден”, разказа мъжът. 

Той е баща на две деца и от сърце  пожела  здраве и късмет в домовете на всички дупничани.  „Павел е човек, който тренира борба, но той е борец през целия си живот. Бяхме сигурни, че този път ще успее”, коментираха близки на мъжа, дошли да го подкрепят, при участието му в ритуала по изваждането на Богоявленския кръст. 

Стотици дупничани се стекоха по цялото протежение на коритото на река Джерман. Наковият мост не успя да побере желаещите да наблюдават празничната литургия отслужена от архиерейския наместник  на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски  и в съслужение със свещениците Петър Очков и Добри Добрев, които преди това служиха  в черквата „Св. Богородица” .След литийното шествие вървяха вярващи, присъствали на празничната света литургия, по случай големия християнски празник Йордановден. На събитието  присъстваха градоначалникът инж.М.Чимев и зам.кметът Кр.Милев. 
В ритуала участваха и именици. За поредна година във водите нагази учителят по физическо възпитание и спорт в училище „Паисий Хилендарски” Йордан Гергинов. 

Стълпотворението от хора не позволи на десетки деца, доведени от своите родители и близки да наблюдават леденото хоро и изваждането на кръста . „Хората трябва да бъдат толерантни в такива дни. Срамота е, всеки е грабнал телефон и се блъска да снима, а най-малките да седят отстрани и да плачат, защото никой не ги пуска да минат и да видяг. Буквално ги газят. Това наистина е обидно”, коментира една от майките на децата.