410 служители на МВР пазят изборите в област Кюстендил

   Осигуряването на обществения ред и гарантирането на правото на вот на гражданите ще се осъществява от 410 служители на МВР – те са от ОДМВР, РДГП, РДПБЗН, ГД „Жандармерия“. Предприети са мерки за обезпечаване охраната на мобилните комисии за хора,, които не могат да се придвижат сами до секциите. В ОДМВР е изграден Оперативен щаб, който е в постоянна връзка с РИК и Областната администрация, създадена е организация за охрана на изборните материали при транспортирането им до СИК в деня преди изборите. Служители на Охранителна полиция и служители на РДПБЗН – Кюстендил, извършиха  охранителни и противопожарни обследвания на помещенията, в които ще се помещават секционните избирателни комисии.Полицейската охрана на изборните места ще следи строго за недопускане вътре на лица, носещи оръжие и предмети, опасни за живота и здравето на хората, както и лица в явно нетрезво състояние и под въздействие на упойващи вещества. Всички обемисти и съмнителни пакети ще бъдат оставяни извън помещенията за  гласуване. За да не се допусне внасянето на опасни предмети, полицейските служители ще проверяват гражданите в случай на необходимост. Охраняващите полицаи нямат право да влизат в секциите и при евентуални инциденти ще се намесват само по искане на председателите на избирателните комисии.Служителите охраняващи изборните помещения ще осъществяват контрол по ограничаване престоя и паркирането на автомобили в районите на СИК и РИК.

 След приключване на изборния ден автомобилите, транспортиращи изборните книжа и машините  от изборните места до РИК, ще бъдат охранявани от пилотиращи автомобили на полицията. Създадена е организация за охрана  на помещенията   по време на предаване на изборните материали от СИК в РИК след приключване на изборния ден. Полицейски автомобил ще съпроводи изборните материали от РИК  - Кюстендил, до ЦИК.

Гражданите, чиито лични документи са повредени, откраднати, изгубени, ще могат да гласуват с удостоверение. За да бъде издадено удостоверение е необходимо:
Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР  или в районните управления в Дупница, Бобов дол и Рила  от 08.30 ч. до 19.00 ч. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за президент и вицепрезидент на Република България и за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ в областта,  независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.