30 лица са на домашно лечение от Ковид-19 в община Дупница

   През изминалото денонощие в област Кюстендил има 47 нови положителни случаи с коронавирусна инфекция. По общини новозаразените са: Кюстендил – 35, Дупница – 6, Бобошево – 3, Кочериново – 2 и един нов случай в Бобов дол, съобщават от Областния кризисен щаб. 

 Към този час 13 лица са настанени за лечение в Ковид отделението на МБАЛ „Св. Иван Рилски – 2003“, град Дупница. Един от пациентите е на интензивно лечение, останалите са на кислородна терапия и в средно тежко състояние. 

Осем са хоспитализираните пациенти в Ковид отделението на Общинската болница в град Дупница. Те са в сравнително стабилно общо състояние. 

Към днешна дата 76 са хоспитализираните пациенти в Ковид отделението на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в град Кюстендил. Двама от тях са интубирани и в реанимация, други десетима души са в много тежко състояние, а по-голяма част от останалите пациенти са на кислород и в средно тежко състояние. 

През изминалото денонощие има починали четирима души – 82-годишен мъж от община Бобов дол, жена на 72 г., мъж на 62 г. и мъж на 67 г. от община Кюстендил. Лицата са имали придружаващи заболявания. Областният кризисен щаб поднася искрени съболезнования на семействата и близките на починалите.

По време на онлайн заседание на Областния кризисен щаб стана ясно, че област Кюстендил отново е първа в страната по брой заболели от коронавирусната инфекция – за изминалите две седмици са 408 на 100 хил. души. Все пак областта е в жълтата зона по ръст на заболяваемост, коментираха от местното РЗИ. Експерти от институцията представиха и актуални данни относно епидемиологичната обстановка в областта. Общо диагностицирани с инфекцията към днешна дата са 557 лица. От тях на домашно лечение са 445, под карантина са 506 лица, починали са 234 души. Най-голям брой заболели лица има в община Кюстендил – 374 на домашно лечение и 79 хоспитализирани. В община Дупница са 30 лица на домашно лечение, а във всички останали общини случаите са под 10.