17-годишният Ерик Кирилов спаси богоявленския кръст в Дупница

  17-годишният Ерик Кирилов спаси Богоявленския кръст от ледените води на река Джерман в Дупница на днешния Йордановден. Над 2 хиляди дупничани се събраха около Наковия мост за ритуала по хвърлянето на Богоявленския кръст. 

  
  Празникът започна с хора в пространството около моста под съпровода на родопски гайдари. Рученето на гайдите създаде особена атмосфера, придружена с десетки трикольори и момчета и момичета облечени в народни носии и ямурлуци. Малко преди кръстът да бъде хвърлен в реката шейсетина смелчаци слязоха в ледените води, играха мъжко хоро и изпяха песента за Райна Попгеоргиева. 

  Наместникът на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски отслужи водосвет за здраве и хвърли разпятието във водите, а първи до него стигна 11- класникът от Механото Ерик Кирилов. След това всички желаещи успяха да целунат Богоявленския кръст, хората продължиха още дълго под снега, а смелчаците във водата изпяха и българския химн.

  В организацията на празника се включиха от Община Дупница и сдружение "Патриоти Дупница". Инициативата имаше и благотворителен характер, като събраните средства ще бъдат дарени за лечението на малкия Кристиян Гусийски от село Самораново, който страда от детска церебрална парализа и се нуждае от лечение.