14-и ден от войната в Украйна: Русия забавя офанзивата

   Украинският президент Володимир Зеленски направи безпрецедентно обръщение към британските депутати в Камарата на общините. Той призова депутатите да наложат още санкции на Русия заради инвазията в страната му. За тази сутрин Русия обяви нов режим на тишина в Украйна, за да може да се извърши евакуация на мирното население от градовете - Мариупол, Суми, Харков, Чернигов и Киев.

В изявлението си пред британските депутати президентът Зеленски подчерта, ние „няма да се предадем и няма да загубим“. Той припомни думите на Уинстън Чърчил като каза:
„Ще се бием в горите, по бреговете, по улиците, ще продължим да се борим за нашата земя, каквато и да е цената“.

Зеленски изказа своята благодарност към британския премиер Борис Джонсън за действията му във връзка с кризата в Украйна. Малко по-рано Великобритания обяви, че постепенно ще прекрати вноса на руски петрол до края на 2022 г.

Междувременно американският президент Джо Байдън потвърди пълната забрана за внос на руски петрол, втечнен природен газ и въглища, като ходът му цели да нанесе „мощен удар“ на Путин. ЕС също направи стъпки към намаляване на зависимостта на континента от руския газ.

От своя страна руският президент Владимир Путин нареди ограничения във вноса и износа на продукти от страната. Предстои да се уточни кои стоки и държави ще бъдат обхванати от забраната.

14-ти ден продължава руската инвазия в Украйна.

Украинските военни съобщиха, че през последните 24 часа „противникът е забавил темпото на настъпателната си операция, прибягва предимно до ракетни и бомбени удари по цивилна инфраструктура“.

В изявление на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна се казва, че Русия продължава да се фокусира върху обкръжаването и превземането на градовете Киев, Суми, Харков, Мариупол, Николаев и Чернигов, както и върху създаването на сухопътен коридор между Русия и анексирания полуостров Крим.

За тази сутрин Русия обяви нов „режим на тишина“ за евакуация на мирното население от тези градове. На хората, които желаят да напуснат Чернигов и Киев, се предлагат само маршрути до руска и беларуска територия. Жителите на останалите градове могат да заминат за Западна Украйна, уверяват от руското министерство на отбраната.
ООН съобщи, че два милиона украинци вече са избягали от страната след нахлуването на Русия.