13 май - край на извънредното положение в България

   Днес изтича срока от двата месеца на извънредното положение, което бе въведено в България. За цел имаше да се ограничи разпространението на заразата от новия коронавирус, което доведе до значителни промени в ритъма на социалния и икономическия живот в страната.

   На 13 март парламентът одобри предложението на правителството за обявяване на извънредно положение на територията на цялата страна. За първи път от много време управляващи и опозиция гласуваха напълно единодушно в пленарната зала и подкрепиха предложението. Първоначално то трябваше да продължи месец, но в последствие бе удължено с още един.

   С набелязването на първите мерки от страна на институциите обстановката се нормализира. В столицата и големите градове започна усилена дезинфекция на обществени места и сгради, а театри, кина, спортни зали и паркове затвориха врати за посетители.

   Първоначално настъпи паниката в обществото и започна презапасяването с храни и стоки от първа необходимост, предпазните маски бяха дефицит, а дезинфектант за ръце се намираше изключително трудно. Със затоплянето на времето започна и разхлабването на мерките, които отпадаха една по една, а страната ни започна да се завръща към нормалния си ритъм на живот.

   На този етап продължава да е задължително носенето на предпазни маски на закрити обществена места и в градския транспорт. Депутатите приеха промени в Закона за здравето, които дават възможност на Министерски съвет да обявява извънредна епидемиологична обстановка, по предложение на здравния министър.

   Страната ни се нареди в челните позиции на позитивната статистика в Европа и запази едни от най-ниските нива на заболеваемост и смъртност.