Православните християни почитат паметта на Св. Три светители

   На 30 януари православните християни прославят светите вселенски учители и стълбове на православието Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст. От векове Църквата е отредила паметта на тримата светители да се чества в един празничен ден, за да се отдаде тържествена почит на тяхното просветителско и учителско дело. Безценните им трудове ги утвърждават като класически автори в християнската книжнина, изразяващи с точност богоучението.
   Тримата велики архиереи са почитани като небесни закрилници на всички православни духовни школи. Затова денят се чества и като официален празник на духовните семинарии и академии, както и на богословските факултети. 
   Празникът Свети Три светители е определен след бурен спор, възникнал през 11-ти век по въпроса кой от тримата е по-достоен и с по-голям принос за утвърждаването на християнската вяра. Дебатиращите се разделили на "василиани", "григориани" и "йоанити".
   Според преданието тримата светители се явили на епископа на град Евхаита - Йоан (1095), и му казали, че пред Бога и тримата са равни по своя принос.