Откриват паметник на хан Котраг над река Волга с директен изглед към град Болгар

   През Юли тази година в град Тетюши, Татарстан, над река Волга ще бъде издигнат паметник на хан Котраг с директен изглед към град Болгар, някогашната столица на Волжка България. На брега на Волга акостират повече от 100 кораба на сезон, а всички туристи слизат да разгледат града като започват първо от върха. На мястото, където ще бъде поставен   паметника изследванията сочат, че някога е имало селище, а местните определят мястото като енергийна точка за града си.

   Събитието ще бъде отбелязано с няколкодневен фестивал, целящ да покаже интересни запазени обичаи, традиции, фолклор, дрехи, възстановки, както от местните народи, живеещи в Татарстан, така и от България. Тези събития се стремят да поддържат активна паметта на народите, населяващи тези земи.

   Хан Котраг е вторият син на кан Кубрат от прабългарски род Дуло. След разпадането на Велика България той се заселва заедно с племето котраги (кутригури) на север по река Волга и основава Волжка България.

   Инициатори на това събитие са фондация „Въздигане“ в лицето на Ивелин Михайлов съвместно с кметството на град Тетюши.

   Непосредствено преди откриването на този обект, от 5-ти до 9-ти юни ще се отбележи четвъртата годишнина от поставянето на паметник на хан Алцек в италианското селце Челе ди Булгерия.