Никулден е!

   На 6 декември Българската православна църква отбелязва празника на Свети Никола (Hикулден).

Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай - Найден, Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ница, Ния и други. На празника, за да уважат именика в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени.

Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именик. В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често - пълнен шаран с орехи.

Свети Никола е роден в град Патара. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 342 г. в град Мира, Ликия, в югозападна Мала Азия. През 1087 г. мощите на св. Никола̀ са пренесени в град Бари в Италия, където се намират и сега, съхранявани в построена за целта базилика, наречена на името на светеца.

В България св. Николай е сред най-тачените християнски светци, покровител на пътешествениците, моряците и рибарите, а почитта към него е от дълбока древност. В народните представи светецът плава на златен кораб и усмирява бурите и морските стихии. Преданието гласи, че свети Николай спасил пробита гемия от потъване, като запушил дупката с шаран. За рибарите, на този ден приключва есенният риболов и по традиция се отбелязва с богата трапеза от рибни ястия.

Според някои суеверни вярвания, при направата на плавателни съдове, строителите им вграждали икона на Св. Николай, за да пази плаващите от бурите и ветровете. При появата на силна буря, жените на рибарите в морето отивали на брега с иконата на св. Николай и я потапяли до три пъти във водата, за да се върнат мъжете им живи и здрави.

Счита се също, че светецът спасява и изпадналите в беда сиромаси, като им оставя кесия с жълтици, така както помогнал на бедния баща, който нямал пари да омъжи подобаващо дъщерите си. Затова и банкерите също приемат Никулден за свой празник.

В църквата ни паметта на св. Николай се отбелязва с празнична света литургия и освещаване на рибен курбан за здраве и благословия на вярващите.

В съвременната българска традиция, на Никулден домакинята подрежда празнична вечерна трапеза, на която задължително се поднася рибно ястие, приготвено от пресен шаран, най-често пълнен с орехи и лук – за здраве и благополучие на къщата.