На 17 април 1970г. Сър Пол Маккартни издава първия си солов албум „Маккартни“

   Роден в Ливърпул, Англия, Сър Джеймс-Пол Маккартни е музикант, певец и автор на текстове. Маккартни придобива международна слава като един от членовете на популярната рок-формация Бийтълс. Някои го смятат за водеща личност в състава. Той е текстописец и основен композитор в групата, заедно с Джон Ленън, въпреки че за някои песни Маккартни има пълна заслуга. Тандема между двамата ражда над 50 хита.
   След разпадането на Бийтълс Маккартни продължава музикалното си развитие с успешна солова кариера, като на 17 април 1970 г. издава дебютният си солов албум „Маккартни“. Той записва албума си по време на депресия и объркване, след личното изявление на Джон Ленън през септември 1969 г., че напуска "Бийтълс" . Маккартни е записал албума в тайна, най-вече като е използвал оборудване в къщата си в „Сейнт Джонс Ууд“. Смесването и някои по-късни записи са направени в професионални студия в Лондон, в които Макартни записа под псевдоним, за да запази анонимността си.
Албумът получава отрицателни оценки от повечето музикални критици, но въпреки това любовната песен  "Maybe I'm Amazed" заема първото място за три седмици в американската класация на списание „Billboard” и достига до номер 2 във Великобритания.
   През юни 2011 г. албумът е преиздаден, като част от колекцията на Пол Маккартни.