Днес Църквата почита паметта на Света Варвара

   Света Варвара е родена в знатно семейство, но приема християнската вяра. Това ядосало баща й езичник, който я предал на градоначалника и лично я обезглавил. На този ден християните си припомнят за мъченицата. В Православието Св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт– тези, които са нямали време да се покаят и причестят. През 6 век мощите на Света Варвара са пренесени в Константинопол, а в днешни дни се намират в Киев. Частица от тях се съхраняват в столичния храм „Преображение Господне“ в кв. „Лозенец“ .

   В българските вярвания Света Варвара покровителства плодородието, децата, домашните птици, болестите и най-вече шарката. Народът смята, че тя, заедно със Св. Сава, е сестра на Св. Никола и казват:“Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава.”

   Празникът е наричан още Женска Коледа – на този ден млади девойки „варварки“ с нови премени, обикаляли по къщите и орисвали хората на щастие и берекет. Стопаните ги дарявали за благодарност с боб, сушени плодове, ябълки и брашно.

   Жените изпичали питка, която вечерта оставяли край огнището – за да може баба Шарка да дойде „да си хапне и отиде“.

На трапезата днес се слага питка с мед, ошав, пълнен, пшеница, боб и други постни ястия, които се прекадяват.

   Празнуват днес: Варвара, Варка, Варя, Варадин.