Днес православната църква почита паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец

   На 6-ти декември почитаме Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той е покровител на моряците, моретата, рибарите, банкерите, пътешествениците, търговците, рода и семейството.

Николай Мирликийски е роден през 3-ти век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. Умира през 342 г. Мощите на светеца днес се пазят в италианския град Бари. През целия си живот Свети Николай помага на страдащите, защитавал невинните, укрепва слабите със словото на истината и вярата.

    Свети Николай е един от най-почитаните християнски светци. Култът към Свети Николай – като покровител на моряците и рибарите, прониква рано в българските земи. В народните вярвания светецът плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии, и да спасява изпадналите в беда сиромаси.

   В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никола, Нейчо, Николина, Николета, Нина, Кольо и др. На празника, за да уважат именника в дома му, идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени предварително.

   Екипът на радио „Астра Плюс“ честити празника на всички именници, техните близки и роднини, с пожелание за здраве, благоденствие и плодородие!