Днес е Велика сряда!

Днес е Велика сряда - денят, в който Христос събира учениците си и на Тайна вечеря им разкрива, че някой от тях ще го предаде.

На Велика сряда Христос е посетен от покаяла се грешница, която в притеснението си счупва съда с драгоценното мирó. Провежда се Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, по време на която Той им казва, че един от тях ще Го предаде.

На Велика сряда, когато Исус е в къщата на прокажения Симон във Витания, влиза разкаяна жена, която носи миро в алабастърен съд. За да покаже почитта си към Христос, тя го излива върху главата на Спасителя. Мирото било драгоценно и за да не ѝ попречи някой, тя счупила съда, за да се разлее то по-бързо.

Мирото струвало триста динара, затова хората започнали да корят жената, че вместо да го прахосва, е можело да се продаде и парите да се раздадат на сиромаси. Тук Христос казал: "Сиромаси всякога имате при себе си, а Мене не всякога имате. Тя извърши добро дело за Мене, като превари да помаже тялото Ми за погребение. И това ѝ усърдие ще се разгласи по цял свят."

Така подобно на блудния син грешницата се съвзела и осъзнала греховете. Тази история трябва да ни подсети да се опомним и ние за нашето духовно състояние и да се разкаем за греховете си.

Но на този ден Юда Искариотски обещава да предаде Господ за тридесет сребърника. Голяма е разликата между спасената грешница и погиналия Юда, избран преди това за апостол: тя отдала цялото си богатство за Христа и целувала нозете Му, а той продал за пари Учителя си с целувка.

Днес е добре да се замислим дали не предаваме Христос чрез делата ни.

Всички епархии на Българската православна църква ще отслужат Преждеосвещена Света Литургия.

Днес се завършва почистването на дома, което символизира и изчистването на душата от лоши помисли. Традицията повелява децата да наберат здравец, който да занесат в църквата.

Натопете великденче във вода и измийте лицето на децата с нея, така те ще са здрави и хубави, гласи друг народен обичай. Берат се и билки, които се правят на китки и се подаряват на съседите.