Собственик на фирма за дърводобив: Корнелия Нинова излъга хората на 100% за евтините дърва

Собственик на фирма за дърводобив: Корнелия Нинова излъга хората на 100% за евтините дърва 

Миналата година кубик дърва варираше около 100 лв., в момента цената е над 150 -160 лв., имаме списък с чакащи за 2 месеца 

Радослава Чеканска в Крайници: Едно е да ходиш по организирани  пърформанси, съвсем друго е да говориш очи в очи с хората 

„Корнелия Нинова излъга хората и тя стои начело на целия проблем с недостига на дърва за населението в страната”, това сподели собственик на фирма за дърводобив в дупнишкото село Крайници. „Съвкупност от грешки и управленско безхаберие е основната причина за дефицита на дърва в цялата страна. Преди нещата бяха разделени - една част отиваха за местното население. Това е  контингент, който има право сам да си добива и купува дърва за огрев. Имаше и обекти, които бяха давани на фирми. Взимаш няколко обекта,  след това караш дървата на склада и той ги предлага. Тогава имаше за всички, включително и в нашия склад. Сега имаме списък за 2 месеца напред от нуждаещи се, а дърва няма.  Всички стопанства направиха обекти и всички дърва бяха насочени към техните складове, като не бяха допускани фирми. Не стана ясно обаче тези дърва кой ще ги добива, кой ще ги кара на склад и кой ще ги откара до крайния клиент. Това вече никой не го знае и на никой не му е ясно. И всичко това се случи от популизъм. Да излезе Нинова и да каже: Ще има евтини дърва и ще се продават на хората от наш склад. Реално нищо такова не се случи”, разказа Божидар Михайлов по време на среща с кандидатите за народни представители на коалиция ГЕРБ – СДС- Христо Терзийски, Радослава Чеканска, Мишел Виячева и Десислава Александрова. Той смята, че хаосът, който е настъпил в сектора е основната причина за поскъпването на дървата за огрев и не прогнозира поевтиняване. 
„Дървата не само, че не станаха по-евтини, напротив. Станаха много по-скъпи и според мен цената ще продължи да расте. Липсата на дърва  доведе до увеличаване на цените. Миналата година кубика струваше около 100 лв. В момента цената е над 150 -160 лв. Това е крайният резултат за хората. Надявам се да не остане никой без дърва, но цената вече е различна. И се съмнявам да падне надолу. Корнелия Нинова излъга хората на 100 %, а такива като нас стоят като буфер между държавата, стопанството  и населението. И това продължава повече от 1 година, като се насажда у хората чувството, че ние сме някакви мафиоти. А истината е, че поредица от техни глупави управленски решения и чист  популизъм ни докараха до това положение”, сподели Михайлов.
„Сега да дойдат Кирил Петков и Корнелия Нинова и да видят какво е положението и дали наистина хората имат дърва. Щастливи ли са,  живеят ли добре?  В нашия сектор „Промяната” не донесе нищо хубаво. Цената на горивата също натовари всеки бизнес в страната. Нафтата от 2.20 лв. отиде на 3.40 лв. Ние имаме 4 камиона. Накрая  като сложим чертата, заедно с  другите разходи, работим не за печалба, а за оцеляване. И така е с всеки един бизнес. В момента всички оцеляват. Аз поне не виждам нищо хубаво да се е случило за държавата.  Трябва да дойде едно нормално правителство, за да започнем да живеем и ние  по-нормално и добре”, категоричен бе Божидар Михайлов. Пред кандидатите за народни представители от ГЕРБ-СДС той настоя за спешни  мерки, които да гарантират адекватни решения на проблемите в сектора. 

„През последната година и половина Корнелия Нинова обеща много неща на хората, но за всеобщо наше съжаление те се оказаха лъжа. Според тройната коалиция и хлябът трябваше да поевтинее, но това не се случи, а напротив. Цените на олиото и основните хранителни продукти бяха обявени за спекула и трябваше също да паднат. Това обаче няма как да стане, докато хора като нея стоят начело на икономиката на страната. Цените на горивата поевтиняха с малко, но едва когато Нинова заедно с представителите на фалшивата „Промяна” освободиха държавата от своето присъствие във властта. Всички сектори  боксуват –енергетика, транспорт, търговия, земеделие, производство, строителство и т.н. За година и половина цялата икономика на страната е сриваната до дъно. В обиколките си по населените места чувам само едно - Не се издържа вече! Положението е плачевно!”. Това сподели кандидатът за народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС Радослава Чеканска. „Скоро имах среща с производител на череши в Кюстендилско. Тази есен човекът е стигнал до там, че сам реже дърветата от собствената си градина. Не вижда причина да продължава, защото цените на торовете и препаратите са скочили многократно. Накрая няма и къде да продаде произведената продукция, защото държавата допуска италиански фабрики да извиват ръцете на българските местни производители. Къде е Нинова в този случай?”, попита Чеканска. „Знаят ли Кирил, Асен, Нинова и Христо Иванов  какво е да имаш птицеферма и да се чудиш как да запазиш бизнеса си при тези цени на тока, горивата и суровините? Съмнявам се. Едно е да ходиш по организирани  пърформанси, на които да те снимат, съвсем друго е да седнеш и да говориш очи в очи с хората. Цяло чудо е, че все още имаме собствена продукция. Хората споделят, че преди със 100 лв. са могли да изорат нивата. Сега само за гориво им отиват над 500 лв. А като начислиш сеитба, препарати, торове, поливане и цената става непосилна. Ние  вече не можем да произведем  продукция за собствената си трапеза, камо ли за пазара. Нали не може всички да бъдат обявени за спекуланти?  И ето идваме в Крайници и тук отново се сблъскваме с проблема с дървата. Така е във всяко населено място. Там, където тройната коалиция се е намесила, зад гърба си е оставила само  проблеми, безпорядък и хаос. От реваншизъм сложиха по места хора без каквато и да било експертиза и опит и резултатите са плачевни за всички ни. Искрено се надявам, че хората видяха истинското лице на управляващите и подмяната, която им се предложи.  Надявам се, че след изборите ще има друга конфигурация в парламента и ще бъде сформиран нов кабинет начело с Борисов, защото спиралата от избори и тройната безотговорност доведе държавата до пълен хаос”, категорична беше Радослава Чеканска. 

Темата с недостига на дърва засегна и кандидатът от ГЕРБ-СДС  Десислава Александрова. Та разказа, че в  бобовдолските села хората си търсят дърва за огрев с връзки. „Ако се намират, то е трудно и на двойно по-високи цени в сравнение с миналата година. Сигурна съм, че никой не си мечтаеше за такава промяна”, сподели Атанасова. 

На среща в селото присъстваха кметовете на Дупница и Крайници инж. Методи Чимев, Мариана Димитрова и зам.кметът Крум Милев, които заявиха, че през последните месеци неведнъж са получавали сигнали за проблемите със снабдяването на дърва за местното население. „Жал ми е за възрастните хора, защото те са най-уязвими. Писаха се списъци при кметовете, минаха три месеца- глас в пустиня. Явно, за предишната власт приоритет беше да се кадрува и да се слагат хора, които да вършат работа на тях, но не на хората. Стигна се дотам, че предприятие, което е монополист на пазара да отчита загуба. За мен това не е пример за добро управление, въпреки твърденията в обратното. Към общините положението беше същото. За година и половина общините не са видели никаква помощ от централната власт. Тя забрави, че има ангажименти. Управляваха, сътвориха хаос навсякъде, станаха и си тръгнаха. Оставиха десетки проблеми като този нерешени и за сметка на кметовете по места”, коментира инж. М.Чимев. 

Водачът на листата Христо Терзийски отдели време за разговор с възрастно семейство от Крайници,  което сподели затрудненията, с които се сблъскват ежедневно българските пенсионери. „Искрено се надявам, че България скоро ще излезе от тази спирала, в която попаднахме. Трябва да се гласува и то масово, защото очевидно няма друг начин, за да преодолеем кризите и да си помогнем за положението, в което държавата ни е изпаднала”, сподели Терзийски. Като ексминистър от кабинета на Бойко Борисов, той получи благодарност от отец Радослав Ваклин за средствата и помощта, които държавата е насочвала към църквите и храмовете в страната. „Много се направи наистина и ние сме благодарни. Построиха се храмове, ремонтираха се църкви и параклиси. Надявам се, че с божията и с ваша помощ това ще продължи и занапред в името на вярата и за целия българския народ”, каза отец Ваклин.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!